Przepisy

HERBATA JOGICZNA

 

Dobra na krew, jelita, układ nerwowy i kości. Dobra na przeziębienia, grypę i osłabienie fizyczne. 315ml wody 2 plasterki świeżego korzenia imbiru 3 goździki 4 strączki zielonego kardamonu, pokruszone 4 ziarnka czarnego pieprzu ½ laseczki cynamonu ¼ łyżeczki czarnej herbaty (saszetka) ½ kubka (125ml) mleka lub odpowiednika miód do smaku (do wyboru) Wodę doprowadzić do wrzenia i dodać przyprawy. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Zdjąć z ognia, dodać herbatę i pozostawić by naciągała przez 1-2 minuty. Dodać miód i mleko, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Przecedzić i podawać. Składniki na jeden kubek.

FASOLKA MUNG Z RYŻEM I WARZYWAMI

Potrawa z doskonale zrównoważonym białkiem, lekkostrawna i bardzo sycąca. Dobra o każdej porze roku, lecz szczególnie nadaje się na dietę zimową. 1,25 l wody 250ml fasolki mung 250ml ryżu basmati 125ml drobno utartego imbiru 1 posiekana cebula 3 pogniecione ząbki czosnku 3 kubki posiekanych jarzyn 2 łyżki (40ml) ghii lub oleju roślinnego ¾ łyżeczki kurkumy ¼ łyżeczki pogniecionej czerwonej papryczki czili ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki zmielonej kolendry ½ łyżeczki zmielonego garam masala ½ łyżeczki zmielonego kminku ¼ łyżeczki ziaren kardamonu (2 strączki) 1 liść laurowy Przemyć fasolkę i ryż. Do gotującej wody włożyć fasolkę i gotować aż ziarna zaczną pękać. Dodać ryż i gotować przez następne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Teraz dodać jarzyny. (Można też dodać jarzyny wraz z ryżem.) Gdy mieszanka się gotuje zacznie gęstnieć. Rozgrzać ghii albo olej roślinny na patelni. Dodać cebulę, imbir i czosnek i dusić, aż się zeszklą. Dodać przyprawy i gotować jeszcze przez 5 minut stale mieszając. Jeśli trzeba - dodać trochę wody. Dodać to wszystko do ryżu i fasoli. Potrawa powinna na koniec mieć konsystencję gęstej zupy. Czas gotowania to około półtorej godziny. Posolić do smaku lub dodać sos sojowy. Podawać z jogurtem lub bez. Starcza na 4 porcje.

Języki

Witrynę napędza Drupal, system zarządzania treścią o publicznie dostępnym kodzie źródłowym